вівторок, 4 жовтня 2011 р.

Міжбюджетні відносини та сучасний федералізм

Оксана Музика-Стефанчук, кандидат юридичних наук, доцент кафедри конституційного,адміністративного та фінансового права Хмельницького університету управління та права у своїй статті "Міжбюджетні відносини та сучасний федералізм" дала високу оцінку науковим доробкам своєї попередниці - Сунцової Олесі Олександрівни.
Так, пише автор: "О. О. Сунцова вирізняє дві основні групи моделей бюджетного федера­лізму:
1) децентралізовані моделі (при­міром, у США) – характеризуються великою фіскальною автономією регіональної та місцевої влади, слабкістю зв’язків між різними рівнями влади; центральна влада фактично не переймається проблемами фінансового вирівнювання, мало зважає на фіскаль­ні дисбаланси в розвитку окремих територій. Місцева влада за такої моделі має покладатися передусім на власні сили;
2) кооперативні моделі (наприклад, в Австрії, ФРН, Скандинавських країнах) – характеризуються тісною співпрацею різних рівнів влади, активною політикою центральної влади у питаннях подолання фіскальних дисбалансів на різних рівнях управління та фінансового вирівнювання. Центральна влада активно піклується про забезпечення єдиних стандартів суспільних послуг у межах усієї території держави [5, с. 65; 2, с. 352]...".
Більш детально з даною статтею можна ознайомитись тут:
http://www.nbuv.gov.ua/portal/soc_gum/pubpr/2011_1/muzyka-stefanchuk.pdf

Немає коментарів:

Дописати коментар